| magyar | slovensky |
Xenola - Utazási iroda
Tel: +36/72 211 201
info@adria-utazas.hu
xenola@xenola.hu
Pécs, Virág u. 14.
2005 Minden jog fenntartva!

Keresés

  


On-line poggyász-, balesetbiztosítás ,
utasbiztosítás-kötés ITT !

 

 

GÖRÖGORSZÁG >> Parga
Történelem, nevezetességek

Fehér házak, színes ablaktáblák, virágzó cserepek, vörös tetőcserepek. Szűk lépcsők a sikátorok közt, székek a házak előtt, szaladgáló napbarnitotta gyermekek, folyamatos kellemes hangzavar. Ringadozó hajók, pici szigetek a láthatáron, égszinkék tenger, halászok és halak. Parga – a görög szárazföld szépséges töredéke.

Gondolják, hogy létezik a szárazföldön olyan hely, ahol úgy éreznék magukat akár egy szigeten? Igen létezik, ez Parga. Görögország északnyugati részén fekszik, a Jón-tenger partján, Korfu, Paxos és Antipaxos szigetekkel szemben. A tavasz vadvirágos rétekkel köszönt be és a táj üde és zöld marad egész nyáron, telis-tele édes illatokkal és madarak csicsergésével. Parga egy olyan hely, a mely mindenkinek képes valamit felkínálni. Ne várják a tömegturisztika vívmányait vagy híres hálózatok szállodáit. Itt minden bájosan pici maradt. Minden közel van, bár lehet hogy első látásra ez nem egészen úgy tűnik. Például a szálláshelyek. A városka jellegéből kifolyólag, mely teraszosan van felépítve, némelyek picit messzebb fekszenek a strandtól, de a távolság fel sem fog tűnni, mert figyelmüket leköti minden, amit meglátnak. Sikárok labirintusa, tarka portékájukat kínáló üzletecskék, vöröstetős házak. Mindenre egy velencei erőd romja ügyel. A levegőben pedig az olajfák és borókák illata száll. A tengerparti sétányon sétálva elcsábulnak az ottani tavernákból és éttermekből áradó illatok hatására.
    Pargának máris több strandja van. Finomhomokosak- kavicsosak és hihetetlenül fehérek. A városi strand (Krioneri), egy kisebb strand a város végén (Piso Krioneri) és a kikötőből 30-percenként vízi taxik közlekednek két hatalmas és nagyon attraktív strandra – a Valtos és Lichnos beach-re.
    Pargának, hasonlóan, mint a görög városok többségének az antik időkben vannak a gyökerei. Hosszú történelme alatt a velenceiek, törökök, franciák, oroszok és angolok uralkodtak fölötte. Az antik időkben Torininek hívták a városkát és a mai várossal szemben északabbra volt a területe. A helyi legenda szerint egyszer eltűnt egy értékes, Szűz Máriát ábrázoló ikon. Később egy pásztor talált rá azon a hegyen, ahol ma a velencei erőd romja áll. A helyiek ezt az eseményt intő jelnek tekintették és átköltöztették az egész várost. Valószínűleg helyesen cselekedtek, mert későbbi források szerint Torini városa elsüllyedt és örökre elveszett – egy földrengés következményeként. A Jón szigetek akkori uralkodói, a velenceiek elefoglalták Pargát és itt uralkodtak egészen 1797-ig. Ezen idő alatt viszont a törökök is háromszor hatalmukba kerítették a várost. Akkor lett Barbarossa kalóz által teljesen tönkretéve az eredeti vár. A törökök beözönlése ellenére a velenceiek visszaszerezték uralmukat, újjáépítették a várat és megújították az olajbogyók termesztését. A velenceiek ereje már 1791-ben enyhült és Parga iránt Napóleon kezdett érdeklődni. Viszont a franciák veresége Trafalgarnál-i az angolok vették át az uralmat Parga fölött és ugyanakkor kezdett a város iránt Ali Pasha is érdeklődni, aki uralkodni szeretett volna egész Észak Görögországban, leginkább az akkori török szultán, II. Mahmud felügyelete nélkül. Végül is az angolok eladták Pargát Ali Pashának azon feltétellel, hogy lemond az összes jón-tengeri sziget uralmáról, 150 000 aranyért. Több büszke Parga-i lakosa felháborodott és átszöktek a szomszédos Korfu szigetére, magukkal víve szent ikonjainakat és elődjeik hamvait.
    Parga végül is kivárta felszabadítását, de a törökök itt maradtak egészen 1924-ig, amikor is Görögország és Törökország lakosainak kölcsönös cseréjére került sor. 1930-ban Pargának vissza lettek adva azok az eredeti ikonok, melyeket a lakosok szökésükkor Korfu szigetére vittek. Parga mozgalmas történelmének ezen utolsó fejezete minden évben augusztus 15-én van megünnepelve, Szűz Mária napján. Ha szerencsések és éppen ebben az időszakban itt nyaralnak, Önök is részesei lesznek az év legnyüzsgőbb napjának Parga naptárában.
    Parga a egyike a legkedveltebb nyaralóhelynek a skandinávok és olaszok között, de egyformán keresett a görögök körében is. Gazdag történelme, dús természet, valódi ízek és illatok, fakultatív kirándulások, a jón szigetek közelsége, fehér strandok, kedves és vendégszerető hazaiak, közvetlen hangulat. Mindez Pargát kétségtelenül Görögország legszebb helyei közé sorolja.

Fakultatív programok

MITOLÓGIA ÉS A FOLYÓ – ez a kirándulás lehetőséget ad a görög mitológia felfedezésére: Necromanteion jósda, Nikopolis fürdőhely, Zalongo és Gliki faluk, és a mesebeli mitológiában emlegetett Acheron folyó, rafting lehetőséggel.
IOANNINA – reggeli kávé Terovo faluban és Ioannina város megtekintése: vár, múzeum, óvárosi piac. Nissi sziget és Pamvotis tó, amelyet a város kincsének neveznek, Philantropinon kolostor, és Ali Pasa háza. Az utolsó megálló Dodoni településen, a mitológiai Zeus főisten jósdájába van.
PAXOS, ANTIPAXOS ÉS A KÉK BARLANGOK – egész napjukat a Marco Polo hajó fedélzetén tölthetik, a Kék Barlang vizeiben, Antipxos bűvöletes szigetén és Paxos sziget fővárosát, Gaios városát is megtekinthetik.
LEFKADA – első megálló Lefkas sziget fővárosa, utána Kathisma tengerparti strand, fürdési lehetőséggel és a Faneromeni kolostor gyönyörű kilátását csdálhatják meg.
KORFU – Kirándulás az egyik legszebb görög szigetre. Óváros, erőd, és Régészeti Múzeum megtekintése. Ne hagyják ki a sétát a girbe-görbe utcácskákon és a Liston Promenag sétányának finom kávéját.
METEORA – kétnapos kiránduláson vehetnek részt, ahol megkapják a lehetőséget, hogy megtekintsék a természet és az ember által egyaránt alkotott érdekességeket, azaz a Meteora kolostorokat.
ALBÁNIA – Butrint-régészeti nemzeti park, mely az UNESCO Világörökség listájának része, és Saranda város megtekintése.

Tudnivalók - Szórakozás
Szállások